Over

Over Contratiempo
Contratiempo (Spaans, spreek uit: contra-tjempo) is een eigentijdse, instrumentale flamencogroep bestaande uit flamencogitarist Jan Gemke, flamencopercussionist Judy Koot en basgitarist Iris Sigtermans.
De groep is gevestigd in Utrecht en speelt door heel Nederland, zowel op privéfeesten als op openbare podia.
Naast muzikanten zijn de leden van Contratiempo ook muziekdocenten en geven les aan de Flamencomuziekschool Utrecht.


Over flamenco
Flamenco is een dynamische muziek- en dansvorm uit Zuid-Spanje, waarbij complexe ritmes, spannende melodieën en levendige interactie centraal staan.
Er wordt daarbij gewerkt met zowel vaste nummers als improvisatie.
Traditioneel bestaat flamenco uit zang, dans, gitaar en palmas (ritmisch klapwerk).
In de moderne flamenco worden er daarnaast ook andere instrumenten gebruikt, zoals basgitaar en cajón (drumkist).


Over Jan Gemke
Flamencogitarist & -gitaardocent

Flamencogitarist Jan Gemke is de oprichter en manager van Contratiempo.
Hij studeerde af op klassiek gitaar aan het HKU conservatorium in Utrecht en richtte zich daarna volledig op flamenco. Hij volgde les bij diverse docenten in binnen- en buitenland, waaronder aan de Cristina Heeren flamenco-academie in Spanje.
Jan geeft al meer dan 30 jaar gitaarles en is gespecialiseerd in zowel solospel als zang- en dansbegeleiding. Hij trad op met verschillende flamencogroepen, begeleidde flamencodanslessen, en gaf 19 jaar zomercursussen sologitaar en dansbegeleiding in Frankrijk bij Muziek in de vakantie.
Tegenwoordig focust hij zich op het lesgeven in Utrecht en op Contratiempo.

Voor gitaarlessen, zie www.flamencogitaarlesinutrecht.nl.


Over Judy Koot
Flamencopercussionist & -cajóndocent


© Remco van Blokland

Judy Koot speelt cajón (drumkist) sinds 1999. Ze volgde les bij diverse docenten in binnen- en buitenland en studeerde in Spanje bij o.a. Roque Torralva en David Morán.
Judy geeft cajónles sinds 2007 en is gespecialiseerd in zowel flamencogitaarbegeleiding als zang- en dansbegeleiding. Ze trad op met diverse groepen, organiseerde ritmeworkshops, en gaf 8 jaar zomercursussen flamencodansbegeleiding in Frankrijk bij Muziek in de vakantie.
Tegenwoordig focust ze zich op het lesgeven in Utrecht en op Contratiempo. Daarnaast is ze werkzaam als schrijver en illustrator.

Voor cajónlessen, zie www.cajonleslesinutrecht.nl.


Over Iris Sigtermans
Basgitarist & basgitaardocent

Allround basgitarist Iris Sigtermans studeerde af aan het HKU conservatorium in Utrecht en is gespecialiseerd in verschillende stijlen. Naast flamenco beheerst ze en geeft les in vormen als blues, funk, pop, jazz, Afrikaans en Zuid-Amerikaans, en instrumenten als contrabas en ukelele.
Ze speelt bij diverse bands, en geeft basgitaarles in Utrecht, Houten en Hoofddorp.
Daarnaast onderwijst ze op scholen, verzorgt bandcoaching, en geeft jaarlijks zomercursussen in Duitsland bij Muziek in de vakantie.

Voor basgitaarlessen, zie www.flamencomuziekschoolutrecht.nl/basgitaar.